7 tényező, ami befolyásolja a statikai tervezés árát

Általában – jobb esetben mielőtt az építész terve elkészül, rosszabb esetben csak utána – a legtöbb embernek akkor jön a hideg zuhany; kellene egy statikai terv is, ami szintén nem feltétlen lesz olcsó. Statikai tervezésre mindig szükség van, és egy jó statikus összességében a megfelelő anyagok és anyagmennyiségek tervezésével még spórolni is tud a megrendelőnek, de emellett is összeszedtünk hét olyan szempontot, amit ha figyelembe veszünk akkor mi is faraghatunk a statikai terv árán.

 1. Az épület mérete
  Természetesen az egyik legelső szempont a leendő épület mérete. Átalában elmondható, hogy minél nagyobb hasznos alapterülettel számolunk, annál nagyobb lesz ezeknek a megfelelően optimalizált szerkezeti tervezése.
 2. Fedélszék tervezés
  Ez lényegében a tetőszerkezet tervezése, amire szintén minden esetben szükség van. Viszont ideális esetben ezt már az építész is elkészítheti, mivel nekik általában jobb szoftvereik vannak erre a munkára. Célszerű tehát már az építésszel leegyeztetni előre, hogy a tervezésben benne van-e a tetőszerkezet, és ha lehetséges inkább belevenni, de természetesen ha ezt a területet nem vállalja az építész, akkor a statikus is meg tudja csinálni.
 3. Bonyolult szerkezetek
  Az is kijelenthető, hogy minél egyszerűbbek egy ház formái, annál egyszerűbb a tartószerkezeti tervezése, és ezáltal annál olcsóbb is. A különböző geometriai díszítések, és kreatív megoldások általában jobban néznek ki a látványterven, de nem árt figyelembe vennni, hogy a végén a tervezési költség is magasabb lesz.
 4. Bővítés vagy új épület
  Egy új épület megtervezése minden esetben sokkal egyszerűbb, mint egy meglévő bővítése, mert nem kell igazodni a már adott formákhoz, alaphoz, tartószerkezeti kivitelezéshez stb. Ha meglévő épületet szeretnénk bővíteni, akkor számoljunk egy kis többlettel.
 5. Fa könnyűszerkezetes ház
  Bár ennek nem kéne gondot okozni, de az a tapasztalat, hogy a piacon nem sok statikus vállalja ezeknek a tervezését. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy az ilyet legoptimálisabban egy olyan, kifejezetten erre való szoftverrel lehet megtervezni, aminek az ára milliós nagyságrendű, így ez nem sokaknak áll rendelkezésre. Lehet más, általánosabb szoftverekkel is tervezni, de ezekkel jelentősen lassabban halad a munka, ezért nagy árat kell elkérni a tervekért, ami pedig nem versenyképes sokszor, így sokan el sem vállalják.
 6. Nem jól kitalált építész terv
  Szerencsére nem ez az általános, de bizony előfordult már a Béth-Bau-nál is, hogy olyan építészeti tervet kaptunk, amit egyszerűen nem lehet megépíteni. Ilyenkor rengeteget kell egyeztetni az építész kollégával, vagy van hogy egyenesen vissza is kell dobni a tervet, ami nagyon megnehezíti és meg is drágítja a munkát.
 7. Sok módosítási igény
  Bizonyos mértékű módosítás belefér a munkába, hiszen az építésszel folyamatosan együtt kell dolgozni a statikusnak, hogy ami tervezve lett az meg is álljon. Viszont ha az ügyfelek részéről jön nagyobb módosítási kérés, akár az építész, akár a már dolgozó statikus felé akkor ennek általában már módosítási díja van minden tervezőnél, amivel jelentősen megdrágíthatjuk a tervezési fázist.