A napelem szerelés statikai szempontjai

Egy napelemes rendszer telepítésének számtalan előnye van, a természet energiáját árammá alakíthatjuk át, környezetbarát, költséghatékony, önellátóbbak lehetünk… a sort folytathatnánk tovább, melyet már jól ismerünk. Azonban fontos bizonyos statikai szempontokat is figyelembe vennünk, amikor arról álmodozunk házunkat hogyan is szeretnénk napelemmel ellátni. 

Akár építkezés előtt állsz, vagy már meglévő ingatlanodat szeretnéd felszerelni, mindenképpen ajánljuk figyelmedbe a következő szempontokat:

  1. A tető teherbírása… 

Általánosságban elmondható, hogy a házakat úgy tervezik meg, hogy a tető nagy teherbíró képességgel rendelkezzen, akár több száz kilogrammal is számolnak egy négyzetméteren. Egy napelem tábla kb. 18-20 kg. Ha 10 napelem panellel számolunk, az 180-200 kg. Tehát ezen nem kell aggódnunk, hogy családi házunk ellátáshoz szükséges napelem panelek súlyát elbírja-e. Azonban, ha régi vagy megrongálódott tetőnk van, esetleg egy „napelemparkot” szeretnénk a tetőnkre, akkor érdemes átvizsgáltatni egy szakemberrel.

  1. Mekkora a dőlésszöge… 

Egy másik fontos tényező, hogy minél nagyobb hatékonysággal működjön a rendszerünk: a dőlésszög. Szeretett otthonunk tervezésekor már jó előre mérlegelnünk kell, hogy szeretnénk-e a nap energiáját ilyen módon hasznosítani, hiszen ajánlott a tetőnk formáját ennek függvényében megválasztani. Három nagy csoportba tudjuk sorolni a tetőtípusokat dőlésszögük alapján: lapostető, alacsony dölésszögű tető (mediterrán házak), magastető, aminek a dőlésszöge 35 foknál kezdődik (sátortető, nyeregtető, félnyeregtető, kontytető). Napelemrendszer szerelésével foglalkozó cégek ajánlása szerint a déli tájolás és 35 fokos tető a legmegfelelőbb, de már ettől kisebb dőlésszög is elfogadható lehet.

Lapos, illetve kis hajlásszögű tetőkre is lehet napelemet telepíteni, viszont akkor mindenféleképpen érdemes egy statikust felkeresni, aki átvizsgálja a tető szerkezetét, teherbírását, mert ilyen esetekben a napelem paneleket plusz beton nehezékkel erősítik a tetőre. Azok se csüggedjenek, akik nagyon kis teherbírású, lapostetővel rendelkeznek, mert léteznek már különféle modern megoldások a helyzet mentésére.

Fellelhető egy drágább alternatíva is: a napelemes tetőcserép. Ha ilyet szeretnénk, ezt tényleg már a tervezéskor át kell beszélni az építészekkel, statikusokkal.

Végszó 

Összességében elmondható, hogy a napelem nagy pályát futott be, elindulva az 1800-as évektől kezdődően egy 19 éves francia fiú laborjából egészen a 21. szd-i építkezésekig.

Ha szeretne belevágni az önellátóbb életbe ezzel a technológiával, elsőként győződjön meg arról, hogy a háza készen áll-e rá. Kérjen napelemrendszer szereléséhez statikai szakvéleményt! Keressen minket bátran, statikus kollégáinak szívesen állnak rendelkezésére!