Falbontás panellakásban – mire ügyeljünk?

A régi építésű panellakások elrendezése gyakran nem ideális – sokan ezért falvágással, két helyiség összenyitásával szeretnének több teret nyerni, tágasabbá, otthonosabbá varázsolni a lakást. A falbontás természetesen panellakásokban sem lehetetlen, ám ügyelni kell a falak típusára, funkciójára, és bontásuk gyakran engedélyhez kötött.

A falak fajtái panellakásokban: 
Válaszfal: vastagságuk általában 5-8 cm között változik, statikai szerepük nincs az épületben, csupán térelválasztó funkciót töltenek be. Gyorsan, egyszerűen bontható falakról van szó, kivágásuk nem engedélyköteles. Általában csak a ház saját szabályzata miatt szoktak statikai szakvéleményt kérni.
Merevítő válaszfal: vastagságuk 10-15 cm között változik, és a főfalak merevségét biztosítják. Bontásukhoz minden esetben statikai szakvélemény szükséges.
Főfal: panellakásokban a 14-20 cm vastagságú falakat nevezzük főfalnak. Házanként változó, hogy lehet-e bontani a főfalakat, mert van olyan épület, ahol ezt a ház szabályzata tiltja. Ha nem ütközünk ilyen akadályba, statikai szakvélemény akkor is szükséges a főfalak bontásához.