Hogyan nyerhetünk több teret otthonunkban?

Mindannyian szeretnénk minél inkább kihasználni otthonunk hasznos alapterületét – főleg, ha több generáció él együtt egy házban. De sokszor az is előfordul, hogy csak optikailag szeretnénk nagyítani a teret, például egy fal elbontásával vagy a nyílászárók cseréjével. Milyen lehetőségeink vannak pontosan?

 Falbontás: két helyiség egybe nyitásával tágasabbnak tűnhet otthonunk. Itt a legfontosabb kérdés, hogy válaszfalat, vagy főfalat akarunk-e bontani? Előbbi kisebb vastagságú falszerkezet, aminek nincs az épületen belül teherhordó szerepe, így a kibontása nem jár szerkezeti következményekkel, és nem is engedélyköteles. Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp forduljunk statikushoz!
Tetőtér beépítése: az egyik legkézenfekvőbb módszer, ideális azoknak, akik több generációssá tennék a családi házat. Mielőtt azonban belefognánk az átalakításba, tudnunk kell, hogy az épület bírni fogja-e a fokozott terhelést, ezért mindenképpen kérjünk statikai szakvéleményt. Akár szerkezetmegerősítésre is szükség lehet!
Terasz beépítése: így olyan hasznos teret nyerhetünk, melyet nemcsak tavasztól őszig, hanem egész évben élvezhetünk, akár egy télikert formájában is. Itt mindenképp gondolni kell a vázszerkezet terhelhetőségére és megfelelő csapadékelvezetésre.
Tetőterasz kialakítása: bár nem minden épület kialakítása teszi lehetővé a tetőterasz építését, sok esetben erre is van lehetőség utólag! Amire ilyenkor gondolnunk kell, az az, hogy a tető elbírja-e a fokozott terhelést, illetve hogyan fogjuk elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot, hogy az ne okozzon károkat az épület szerkezetében.
Nyílászáró nagyobbra cseréje: a nagyobb ablakokon több fény jut a helyiségekbe, ezáltal otthonunk optikailag tágasabbnak, világosabbnak tűnik. Nyílászárók cseréje előtt gondolnunk kell a falak szerkezetére, és a kötelező engedélyekre, valamint a vonatkozó jogszabályokra is.