Így nyerhet több teret otthonában

Mindannyian szeretnénk minél inkább kihasználni otthonunk hasznos alapterületét – főleg, ha több generáció él együtt egy házban. De sokszor az is előfordul, hogy csak optikailag szeretnénk nagyítani a teret, például egy fal elbontásával vagy a nyílászárók cseréjével. Milyen lehetőségeink vannak pontosan? 

 Tetőtér beépítése: az egyik legkézenfekvőbb módszer, ideális azoknak, akik több generációssá tennék a családi házat, vagy éppen egy irodát, műtermet szeretnének kialakítani otthonukban. Mielőtt azonban belefognánk az átalakításba, tudnunk kell, hogy az épület bírni fogja-e a fokozott terhelést – ezért mindenképpen statikushoz kell fordulni, aki meg tudja állapítani, hogy szükség van-e szerkezetmegerősítésre. 

Válaszfal kibontása: két helyiség egybenyitásával tágasabbnak tűnhet otthonunk. Mielőtt falbontásba fognánk, fontos tudni, hogy válaszfalról vagy főfalról van szó? Előbbi kisebb vastagságú falszerkezet, aminek nincs az épületen belül teherhordó szerepe, így a kibontása nem jár szerkezeti következményekkel, és nem is engedélyköteles. Viszont ha nem vagyunk biztosak abban, milyen falat szeretnénk bontani, mindenképpen kérjük egy statikus szakvéleményét is. 

Utólagos erkélyépítés: az erkélyt tavasztól késő őszig élvezhetjük, hálószobánk pihentető “toldaléka” lehet. Kevesen tudják, de az utólagos erkélyépítés sem lehetetlen! Ilyenkor érdemes felkeresni egy statikust, aki fel tudja mérni, hogy az épület szerkezeti kialakítása, állapota alapján milyen lehetőségek közül lehet választani. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a tervezett változtatás valószínűleg építési engedélyhez kötött, főleg, ha a ház utca felőli homlokzatát érinti a változtatás. 

Tetőterasz kialakítása: bár nem minden épület kialakítása teszi lehetővé a tetőterasz építését, sok esetben erre is van lehetőség utólag! Amire ilyenkor gondolnunk kell, az az, hogy a tető elbírja-e a fokozott terhelést, illetve hogyan fogjuk elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot, hogy az ne okozzon károkat az épület szerkezetében. 

Nyílászáró cseréje, áthelyezése: a nagyobb ablakokon több fény jut a helyiségekbe, ezáltal otthonunk tágasabbnak, világosabbnak tűnik. Nyílászárók cseréje előtt 3 fontos dolgot kell megvizsgálnunk: teherhordó falról van-e szó? (Ha igen, akár szerkezetmegerősítésre is szükség lehet, valamint engedélyköteles is a falbontás) Milyen építőanyaggal van dolgunk? Szomszéd telekre nyílik-e az ablak?