Könnyű vagy nehéz?

Sokszor felmerülő kérdés, hogy most könnyűszerkezetes épületet vagy hagyományos tégla, vasbeton vagyis nehéz anyagú épületet építsek?
Ez a kérdés teljesen rendben van. Hiszen nagyon fontos eldönteni hogy mit szeretnénk a végeredményben kapni.
A tervezés és az építés is ezen a döntésünkön fog alapulni, éppen ezért ha ezt eldöntöttük akkor utólag már ne módosítsunk!
Mint tudjuk a két épület típus a statikusoknak más-más kötöttségeket és szabadságot engednek meg.

Mondok egy példát:
egy szokatlanul hosszú, nagy kinyúlású acél árnyékoló konzol mögé tervezett nehéz épülettömeg pl. vasbeton födém nagy segítséget jelent.
A nagy ellensúlyozó tömeg szokatlanul nagy kinyúlású konzolt is lehetővé tesz. Amikor viszont építés közben ez a nagy födémtömeg mégsem kerül megépítésre, akkor ez komoly változtatásokat fog igényelni a homlokzaton is, mivel az eredetileg tervezett konzol, árnyékoló már nem építhető meg. Mivel nincs ami ellensúlyozza a nagy méretek miatt pl. szélviharban jelentkező nagy igénybevételeket. Nagy alakváltozások jelentkeznének, ami életveszélyes lehet.
Vagy fordítva is igaz. Hogyha könnyűszerkezetes házat alapoztunk le, akkor arra már igen nehéz nagytömegű nehéz épület szerkezetet építeni.

Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy próbáljuk meg előre meghatározni és eldönteni, hogy milyen körülmények között és tervekkel fogunk dolgozni. Építésközben már ne változtassunk.