Könnyűszerkezetes házak előnyei és hátrányai

Gondolná, hogy a könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebbek a világon? Észak-Amerikában, a Skandináv országokban, illetve a Közel-Keleten is ezzel a technológiával készül a legtöbb ház.

Magyarországon általánosságban elmondható, hogy a legtöbben bizalmatlanok vagyunk ezzel az építésimóddal, pedig a közhiedelemmel ellentétben időtállóak, energiatakarékosak és könnyebben átalakíthatóak, akár passzívházzá is, amely a környezettudatosság szempontjából egy kifejezetten fontos tényező lehet. Emellett nem mehetünk el a tény mellett, hogy ezeknek a házaknak az építési munkálatai sokkal gyorsabbak és költséghatékonyabbak az úgy nevezett nehézszerkezetes vagy téglából épült ingatlanokénál.

Következő cikkünkben a könnyűszerkezetes házak előnyeit és hátrányait vesszük sorba, hogy ezzel is segítsük az emberek döntését, akik ezt az építési módot kívánják alkalmazni ingatlanjuk építésekor.

Könnyűszerkezetes házak előnyei:

 1. Gyorsaság
  Ezeknek a házaknak a kivitelezése és építése körülbelül 60-90 napot vesznek igénybe.
 2. Energiahatékonyság
  A könnyűszerkezetes ház hőszigetelő képessége az építés során alkalmazott anyagok tulajdonságaiból adódóan jobb, mint a hagyományos tégla szerkezetű ingatlanoké. Az építési technológiának köszönhetően a fűtési költség mintegy 30-50%-kal is alacsonyabb lehet a hagyományos házakhoz képest. Egy modern könnyűszerkezetes ház 30 cm-es falvastagság esetén összehasonlítva egy modern téglafallal több, mint 200%-kal jobban hőszigetel, ezáltal kisebb a hővesztesége is.
 3. Környezettudatosság
  A remek hőszigetelő képességnek köszönhetően nem csupán anyagi megtakarításokat lehet elérni, de a környezetterhelés is elkerülhető. Amennyiben a hagyományos gázfűtés helyett elektromos fűtéssel kerül kivitelezésre és ezt napelemmel kombinálják, a ház fűtése 100 %-ban megoldható megújuló napenergiával.
 4. Száraz technológia
  Ez a könnyűszerkezetes technológia egyik fő jellemzője. Az építés gyorsabb ütemben haladhat, mint a hagyományos (pl. tégla) építési technikával, ahol meg kell várni a száradási időket. A száraz technológia előnye, hogy nem fordulhat elő a szerkezet lezárása (szigetelő és vakoló rétegek felvitele) után, hogy víz rekedjen meg az alapanyagokban. Téglaépületek túl gyors kivitelezése esetén gyakoriak az ilyen problémák, mely később penészesedéshez vezethet.
 5. Rugalmasság az átalakítás terén
  A teherhordás főként a házak külső falaira helyezhető, így a belső terek átalakítására nagyobb rugalmasság van. A falakban húzódó vezetékek, mint fűtés, elektromosság, víz is könnyen áthelyezhetők.
 6. Magas szintű tűzvédelem
  A közhiedelemmel ellentétben elmondható, hogy a könnyűszerkezetes házak remekül megállják a helyüket a tűzvédelem terén is, mivel a gipszkarton borítás 20-40 perc tűzgátlást biztosít. Az ezzel a módszerrel épült házak gipszkarton borítása megvédi a tartószerkezetet, illetve a vázszerkezetet kitöltő ásványi anyagú hő- és hangszigetelések nem éghetőek, tűz hatására nem csöpögnek.
 7. Földrengésálló
  Habár Magyarországon nem jellemzőek a földrengések, illetve az egyéb természeti katasztrófák, mégis érdemes megemlíteni, hogy ezek az ingatlanok rugalmas vázszerkezetükből adódóan a földrengéseknek remekül ellenállnak.
 8. Időtálló
  Sajnos rengeteg ember gondolja, hogy ezeknek a házaknak a legnagyobb hátránya, hogy nem időtállóak. Azonban ez is egy tévhit, ugyanis külföldön már 100-200 éves könnyűszerkezetes épületeket is lehet találni.

Rengeteg előnye mellett természetesen ennek az építés technikának is megvannak a maga hátrányai és ezeket sem hagyhatjuk szó nélkül.

 1. Hőtárolás hiánya
  Legnagyobb hátrányaként a hőtárolás hiánya emelhető ki. A hőtárolás fokozható például két réteg gipszkartont felszerelésével, nagyobb aljzatbetonnal, vagy a belső falak elé emelt tégla előtétfallal. Megfelelő tájolással, nagyobb ereszkinyúlással, árnyékolókkal elérhető a kellemes nyári hőérzet.
 2. Pontatlan kivitelezésből fakadó problémák
   Az építési munka szerelő jellegű, tehát szakértelem kell hozzá. Pontos kivitelezés esetén lesz olyan tulajdonságú az épület, mint a katalógusból kiválasztott készház. Rossz kivitelezés esetén fordulhat elő, hogy megereszkedik a mennyezet hőszigetelése, az épület hőhidas lesz és penészedni kezd.
 3. Rovarok
  A rovarok szeretnek beköltözni a réteges falazatba, de ez az építőanyagok megfelelő kezelésével megelőzhető.