Lehetséges milliókat spórolni egyetlen tervvel?

Röviden a válasz: igen. Na de melyik az a terv?

Egy építkezés során számos területen szükséges az alapos tervezés, azonban ezek nagy része általában kötelező is, így nem igazán a spórolás érdekében lettek kitalálva. Létezik azonban egy olyan terv is, ami – habár kisebb lakóházaknál nem kötelező – mégis érdemes lehet csináltatni, ugyanis nagy mértékben meg tudja fogni az építkezési költségeket.

Ez pedig a talajmechanikai jelentés.

A talajmechanika (vagy geotechnika) lényege a leendő ház alatti talaj vizsgálata. A folyamat nem bonyolult; több ponton fúrást kell végezni az adott területen, majd szakértők segítségével laborvizsgálatot kell végezni az így kinyert talajmintán. Ez már nyilvánvalóan bonyolultabb szakértelmet igényel, ezért mindenképpen szakértővel kell elvégeztetni a feladatot.

De hogyan spórol ez nekünk milliókat? 

Természetesen az alapozással. A megfelelő alapozás az egyik legfontosabb eleme a házépítésnek, hiszen nem 1-2 évre, hanem inkább több évtizedre szeretnénk a házat megépíteni. Éppen ezért általában komoly alapot szoktak a kivitelezők készíteni, mivel inkább biztosra mennek. Azonban ennél sokkal hatékonyabban is el lehet készíteni az alapozást úgy, hogy hozzáigazítjuk a talajhoz, és az annak megfelelő anyagokból és vastagsággal készíttetjük el a ház fundamentumát. Ez már akár egy kisebb lakóháznál is komoly költségektől kímélheti meg az embert, a nagyobb ingatlanoknál pedig egyenesen milliókat tud megspórolni az építkezőnek.

Mennyibe kerül egy ilyen jelentés? 

Egy talajfúrásnak az ára hazai viszonylatban nagyjából 15-20 000,- forint körül mozog métere. Ehhez jön hozzá a laborvizsgálat is, ami elég eltérő áron lehet az egyes cégeknél, a minőségéről és az idejéről nem is beszélve. Érdemes hozzáértő céget megbízni, amelyik maga elvégzi a laborvizsgálatot is, és szabad kapacitás is a rendelkezésére áll.