Miért fontos a talajvizsgálat?

Miért döntő fontosságú, hogy készüljön talajvizsgálati jelentés az építkezés megkezdése előtt? 

Sajnos sokszor, főleg családi házak építése előtt takarékossági okokból egyszerűen kimarad a talajvizsgálati jelentés elkészítése. Ezen viszont nem érdemes spórolni, ugyanis csak a telek talaj- és talajvíz viszonyainak ismeretében lehet megfelelően megtervezni az épület alapozását. Az előzetes talajvizsgálatnak hála elkerülhetőek lehetnek az olyan súlyos, alapozási hibákból fakadó épületkárok, mint például a süllyedés. 

A talajmechanika két alapvető része a fúrás és a laborvizsgálat. A fúrás során a fúrást végző cég még az építkezés (vagy bővítés) előtt helyszíni szemlét végez, és több ponton lefúrnak a leendő építési területen. Az ezt követő laborvizsgálat során kiderül milyen a talajszerkezet az adott területen, és milyen módon érdemes alapozni rá.

A lehetséges veszélyek elkerülése mellett ez azért is hasznos, mert a talajszerkezettől függően általában sokkal olcsóbb alapozás is elegendő lehet, mint ami eredetileg volt tervezve. A talajmechanika az esetek többségében nem csak visszahozza az árát, hanem spórol is az építkezésbe kezdőknek.