Miért nem mindegy, hogy milyen talajra építkezünk?

A talaj ellenőrzése (már jóval az építkezés megkezdése előtt!) kulcsfontosságú, ezen múlhat ugyanis az alapozás minősége. A talaj tulajdonságainak ismerete azért is fontos, mert ha nem jó típusú és szerkezetű a talaj, akkor rengeteg plusz költséggel kell számolni az építkezés során az épület stabilitásának érdekében. Laza talajszerkezet esetén akár a telek feltöltésére is szükség lehet, ha pedig magas a talajvízszint, az alap szigetelése lesz elkerülhetetlen.

Átgondolt tervezés mellett természetesen ezek a problémák orvosolhatóak, viszont esetenként nagyon költségesek lehetnek. Ezért érdemes már a kezdetekkor talajvizsgálati jelentést készíttetni, és szakértő statikusokat bevonni a tervezésbe.

Hogyan zajlik egy talajvizsgálat a Béth-Bau-nál?

 Természetesen előbb személyesen is megvizsgáljuk a helyszíni talajviszonyokat.
 A talajfeltárást modern, hidraulikus fúrógéppel végezzük.
 Megvizsgáljuk a talajvízviszonyokat, a talaj rétegződését.
 Mintavétel után saját laboratóriumunkban elemezzük a talajmintákat, azoknak fizikai jellemzőit, különös tekintettel a hézagtérfogatra, víztartalomra, ásványi összetételre, rugalmasságra, szilárdságra.
 Kiszámítjuk a teherbírást, a várható süllyedéseket, javaslatot teszünk az alapozás módjára, mélységére, vízelvezetésre és így tovább.