Mikor ajánlott statikai terveket készíttetni?

Mikor ajánlott statikai terveket készíttetni?
Laikusként nem könnyű eldönteni, mikor van szükség statikusra, pedig a válasz egyszerű: szinte mindig. Amennyiben az építkezés vagy átalakítás építési engedélyhez vagy egyszerűsített bejelentéshez kötött (például 300 négyzetméter hasznos alapterület alatti lakóépületek építése esetén is), esetleg ha pályázati forrásokon keresztül történik a finanszírozás, akkor jó eséllyel nem lehet megkerülni a statikust.
Kiviteli tervet már csak azért is ajánlott készíttetni, mert nem tudhatjuk előre, hogy a kivitelezőink mennyire lesznek rutinosak. Ne feledje: a belsőépítész mellett a statikus az, aki a legtöbbet le tudja faragni az építkezési és üzemeltetési költségekből. Egy átgondoltan tervezett épületen összességében sokkal többet fog megspórolni, mint amennyibe maga a statikai terv elkészítése kerül, arról nem is beszélve, hogy a kivitelezők számonkérése, ellenőrzése is egyszerűbb lesz. De ez a kivitelezők munkáját ugyanúgy megkönnyíti, hiszen az épület erőjátékának megtervezése meglehetősen összetett, nem célszerű ezt a felelősséget rájuk hárítani.
Statikusra nemcsak építkezésnél, hanem bármilyen engedélyköteles, vagy főfalakat, tartószerkezetet érintő átalakításnál is szükség lehet – ilyen például a tetőtér beépítése, vagy a főfalak bontása is.