Milyen továbbtanulási lehetőségek vannak a tervezni vágyóknak?

Az épülettervezés szépségének számos területe van, ezek közül most háromnak – az építészetnek, építőmérnöknek és a gépészmérnöknek – a továbbtanulási lehetőségeit szedtük össze.

 

Építészmérnök

Hivatalosan a feladata: épülettervezés, majd az építkezés megtervezése, irányítása, illetve szerkesztői, rajzolói, műszaki előkészítés. Jogszabályban meghatározott gyakorlat után lehetősége van a tervezői jogosultság megszerzésére. Általában alapképzés + mesterképzés, illetve osztatlan képzés is elérhető az egyetemeken, a BME-n ez például 8 és 10 félév, ami során specializálódni is lehet szerkesztői vagy tervezői irányban.

Felvételi követelmények: rajz alkalmassági és matematika és építészeti és építési alapismeretek v. fizika (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni)

Rajz alkalmassági vizsga (pl. egy geometriai test vetületi ábrázolása). Az egyetemek szoktak rajzi alkalmassági vizsgára előkészítő tanfolyamot meghirdetni, pl.: Debrecenben ez egy 30 órás ingyenes képzés, a BME-n pedig br. 127 ezer forint.

A BME-n középiskolások számára szerveznek workshopokat, ahol különböző feladatokon keresztül betekintést nyerhetnek az építészet világába, illetve ingyenesen hozzáférhető e-tananyagokkal segítik a felkészülést az egyetemre. https://epitesz.bme.hu/e-tananyagok/

 

Építőmérnök

Hivatalosan a feladata: épületek, hidak, utak, különféle objektumok tervezése, valamint építéshez, üzemeltetéshez, fenntartáshoz köthető feladatok. Tervezőirodától kezdve, építkezésen át (műszaki vezető, építési műszaki ellenőr), akár a hatóságoknál is dolgozhat. Tervezői és a vezető tervezői jogosultság az előírt gyakorlati idő után az elvégzett ágazat és azon belüli szakiránynak megfelelően szerezhető meg.

BME képzés második felében választható ágazatok: szerkezet-építőmérnöki, infrastruktúra-építőmérnöki, geoinformatika-építőmérnöki, amikhez 10 különféle specializáció kapcsolódik: „Magasépítési, Híd és műtárgy, Geotechnika, Építéstechnológia és menedzsment, Szerkezeti anyagok és technológiák, Közlekedési létesítmények, Vízmérnöki, Vízi közmű és környezetmérnöki, Geodézia, Térinformatika”

Érettségi követelmény: matematika + biológia/fizika/informatika/kémia/szakmai előkészítő tárgy. Matematikai és fizikai gyakorló felület középiskolásoknak: https://alfa.bme.hu/

A képzési idő: 8 félév.

 

Gépészmérnök

Nagyon szerteágazó foglalkozás, alapvetően különféle gépek és gépészeti berendezések tervezésével, működtetésével foglalkozik.

Érettségi követelmények: matematikából közép vagy emelt szint és általában valamilyen reál vagy szakmai előkészítő tárgyból is közép vagy emelt szint

A negyedik félév végén specializáció választás: anyagtechnológia, épületgépészet (épületek fűtési-, hűtési-, és szellőzési rendszerének a megtervezése), folyamattechnika, gépészeti fejlesztő, gépgyártástechnológia, géptervező, matematikus mérnök, járműipari folyamattervező, üzemeltető- karbantartó

A képzési idő: 7 félév. A Debreceni Egyetemen duális képzés is elérhető bizonyos specializációknál.

 

2021. szeptemberi ponthatárok

 

Debreceni Egyetem Műszaki Kar

  • Gépészmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 284

Alapképzés, levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges: 281

  • Építőmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 283

  • Építészmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 287

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

  • Gépészmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 330

Alapképzés, levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges: 330

  • Építőmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 320

  • Építészmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 408

Osztatlan mesterképzés, nappali, állami ösztöndíjas: 408

Osztatlan mesterképzés, nappali, önköltséges: 417

  • Energetikai mérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 346

 

Pécsi Tudományegyetem

  • Gépészmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 280

Alapképzés, levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges: 280

  • Építőmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 280

Alapképzés, levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges: 280

  • Építészmérnök:

Alapképzés, nappali, állami ösztöndíjas és önköltséges: 328

Alapképzés, levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges: 312

Osztatlan mesterképzés, nappali, állami ösztöndíjas: 368

Osztatlan mesterképzés, nappali, önköltséges: 313