Mitől süllyedhet meg egy épület?

Mindannyian hallottunk már olyan “rémtörténeteket”, amikor a látszólag tökéletesnek tűnő ház az évek során lassan (vagy éppen nagyon hirtelen) megsüllyedt. Az épületek süllyedése sajnos nem is annyira ritka probléma, bár szerencsés esetekben visszafordítható a kár. De mi okozhat ilyen problémát? 

 A süllyedések leggyakoribb oka a nem megfelelő csapadékelvezetés: a víz ugyanis az épület falaiba szivárogva szinte teljesen észrevétlenül képes hatalmas károkat okozni. A megfelelő vízelvezetésre már építkezéskor gondolni kell! A legsúlyosabb esetekben (főleg, ha alapozási hibák is fennállnak) a víz egyszerűen kimoshatja a talajt az épület tartófalai alól, így az megsüllyedhet. 

Az alapozás hibái, vagy az alapozás teljes hiánya később visszafordíthatatlan károkat, így akár süllyedést is okozhat. Az egyik legsúlyosabb hiba, amikor az alap nem a tervnek megfelelően kerül kitűzésre és megépítésre: ilyenkor a faltest egy része gyakorlatilag “lelóg” az alapról, nincs megfelelően alátámasztva. 

Nem megfelelő hőszigetelés: a hőszigetelésnek nemcsak energiatakarékossági, hanem statikai szempontjai is vannak! Gondoljunk csak bele: a nem megfelelően szigetelt falak átnedvesedhetnek a talajból szivárgó vagy a légkörben jelenlévő víztől, ami hosszú távon falrepedésekhez vagy süllyedéshez vezethet. 

Talajvizsgálati jelentés hiánya: családi házak tervezésekor ez általában kimarad (takarékossági okokból), viszont mindig érdemes megvizsgálni, milyen talajra építkezünk, hiszen akár nem várt problémák is jelentkezhetnek. Például ha túlságosan laza szerkezetű a talaj, vagy növényi réteg van az alapozás alatt, ami elrohadhat, és így a későbbiekben szerkezeti repedéseket, süllyedéseket okozhat. 

Ha gyanús repedéseket, süllyedést vett észre otthona falain érdemes minél előbb szakértő segítségét kérni. Minél hamarabb kiderül a probléma annál könnyebb és olcsóbb orvosolni.