Napsütéssel fűteni – Mi az a passzívház?

Sokféle elképzelése van az embereknek mielőtt megismerik mi a passzívház fogalma, úgyhogy ebben a cikkben igyekeztünk egy szakértő segítségével összefoglalni a dolog lényegét. Szóval; mi az a passzívház?

Mi az a passzívház?

Alig több, mint negyed évszázada létezik minősített formában a passzív ház fogalma és leginkább szigorú energetikai szabályoknak való megfelelést és minimális energiafelhasználást takar. A passzívház rendkívül hatékony energetikával rendelkezik, aminek fontos része a hő megtartása és a hulladékhő felhasználása, amihez például az épület tervezése, elhelyezkedése, önárnyékolása is precízen hozzá van tervezve. Fontos tisztázni, a passzívház napelem és hőszivattyú nélkül is passzív ház, és ezek nélkül is minimális szinten tarthatók az üzemeltetési költségei. A lényeg azonban nem is ez, hanem az, hogy mindemellett nagyon magas komfortot, és folyamatosan friss levegőt biztosít a lakóknak.

Mennyivel drágább a passzívház?

Építkezéskor érdemes eldönteni mennyire gondolja komolyan az ember a passzívház építését, ugyanis a költségek szintjén jelentkezni fog a különbség-mondhattuk ezt teljes joggal a korábbi években. A ház megfelelő szigetelése, a megfelelő minőségű alapanyagok használata bizony jelenthetett akár 10-20%-os költségtöbbletet, viszont az üzemeltetés költségével ez a többlet átlagosan 10-15 év üzemeltetéssel térült meg. Napjainkra az általánosan alkalmazott jó minőségű ablakokkal, egyre vastagabb hőszigetelésekkel eljutottunk oda, hogy gondos tervezés esetén nem kerül többe azért egy új épület, mert teljesíti a passzívház kritériumokat! 

Érdemes passzívházat építeni?

Ma már lényegesen egyszerűbb a passzívház tervezése és építése, mint 25 évvel ezelőtt, amikor elkezdődött az egész. Mára nem csak a tervezésben sikerül kijárni a megfelelő utakat, de például a korábban drágának számító anyagok is egyre elérhetőbbé váltak. Ki építene be például egy olyan ablakot, amiben 2 réteg üveg van? Az alapanyagok esetében nem is a kiemelkedő energetikai tulajdonságok a fontosak, hanem sokkal inkább az, hogy az adott elem rendelkezzen részletes műszaki adatlappal, mert akkor már lehet vele tervezni. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően már nem csak megkötött formákat lehet alkalmazni, hanem szinte ugyanolyan házakat lehet terveztetni, mint egy sima épület esetében.

A passzívházat érdemes minősített (akkreditált) passzívház-tervezővel terveztetni, mert nekik folyamatosan (5 évente megújított vizsgával) tisztában kell lenniük a kapcsolódó fejlesztésekkel, vagy éppen szabályzásokkal, érdemes tehát erre szakosodott tervezőirodát keresni.

Nem feltétlen bonyolultabb tehát egy passzívház építtetése, de érdemes már az elején a megfelelő tervezővel a helyes irányban elkezdeni a dolgokat, és a végén érdemes akár tanúsíttatni is, hiszen így az értékét is sokkal jobban megőrzi a ház.

Aki komolyan gondolja a passzívház építtetését, annak érdemes lehet a témában elolvasni Rezsnyák Péter: Egyszerűen Passzívház című könyvét, amiben nagyon profin és szakmai módon, ugyanakkor közérthetően, és érthetetlen szakzsargon nélkül összeszedi mire érdemes figyelni ha belevág az ember. 

Nagyszerű hír, hogy az író szeretné megajándékozni a blog követőit egy kis kedvezménnyel, így aki a cikk publikálása utáni 10 napon belül megrendeli a könyvet, a BETH10 kóddal 10% kedvezményt kap a könyv árából!