Nyári munkabiztonsági tippek

Az építkezéseken dolgozóknak egész évben szigorú munkavédelmi szabályokat kell betartaniuk – nyáron pedig még a hőség okozta túlzott igénybevételre is gondolni kell. Összegyűjtöttük a legfontosabb nyári munkabiztonsági tippeket építkezéseken dolgozók számára:
  • Munkavédelmi oktatás: fel kell készíteni a dolgozókat arra, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Rosszullét esetén azonnal abba kell hagyni a munkát, és orvosi segítséget kérni.
  • Folyadékpótlás: felnőtteknél az ajánlott napi folyadékmennyiség minimum 2 liter, ez nyaranta, főleg fizikai munka és fokozott igénybevétel esetén akár 4-5 liter is lehet. Fontos a rendszeres, 15-20 percenkénti folyadékpótlás. A legjobb erre a célra az ásványvíz – a magas cukor- és koffeintartalmú italokat (üdítők, kóla, kávé, fekete tea) kerülni kell.
  • Pihenőidő betartása: pihenőt lehetőleg hűvös, árnyékos helyen kell biztosítani, ahol pedig lehet, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell.
  • Fényvédelem: a déli órákban, tűző napon történő munkavégzést érdemes kerülni, ha pedig ez nem megoldható, akkor gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről. Könnyű, világos színű öltözetet válasszunk, fejünket árnyékoljuk, és lehetőleg használjunk fényvédő krémet is.