Rejtett redőny utólag betervezése

Majdnem minden lehetséges vagyis egy rejtett redőnytok elhelyezés kihívásai, amikor az építés alatt derül ki, hogy mégis szükséges.

Számtalan esetben történt már, hogy miközben épül az épület, az Építtető eközben gondolja meg magát és mégis szeretne rejtett redőnytokot szép új családi házába. Általában nincs vele gond, de egy összetetten tagolt alaprajz esetén okozhat problémát, mint esetünkben is.

A nagy alapterületű fedett terasz szélén fekvő vasbeton gerenda (G7*) becsatlakozása éppen egy rejtett redőnytokon menne keresztül, mert mögötte van a fogadó gerendája (G3).

Megoldottuk a feladatot. Igaz kicsit „cirkalmasan”, de a monolit vasbeton „csodákra” képes.

Azért volt lehetőségünk megoldani, mert a rejtett redőnytok és a koszorú/csatlakozó gerenda felső síkja felett volt egy legalább 25 cm-es magasság különbség. 

A támaszerők, az itt jelentkező nyírás biztonságos felvétele miatt a szerkezetnek szüksége van egy kis magasságra. A támaszerőnek valahogy át kell jutnia az alátámasztó szerkezetre. Egy beharapás jelentkezett a gerendában a rejtett redőnytok hőhídmentes elhelyezése miatt. Esetünkben így oldottuk meg költséghatékonyan. Egy fedvényterven kezeltük.

Szóval a kicsit nagyobb belmagasság, egy markánsabb szemöldök tervezése az ablakoknál segíthet egy később esetlegesen jelentkező építtetői kérés megoldásánál.