Salétromosodik a fal? – Ezek okozhatják!

Egy rettegett probléma, ami nemcsak esztétikai szempontból káros, hanem az egészségünkre, sőt a házunk tartószerkezetére nézve is veszélyes lehet. De mi a salétromosodás pontos oka? Ilyenkor a fal átnedvesedik, a víz pedig kioldja a talajban és/vagy magában az építőanyagban jelen lévő ásványi sókat, melyek só kicsapódás formájában lerakódnak, kicsapódnak, málló, pergő vakolatot eredményezve. A tüneti kezelés, például a festés ilyenkor nem elég: az okokat kell megszüntetni. 

A salétromosodás oka lehet a nem megfelelő szigetelés, amikor is az épület alapjában vagy a falaiba szivárog a talajvíz, vagy a csapadék. Ezt bizony nem olcsó orvosolni, ugyanis a teljes körű faltisztítás után az épület komplett szigetelésére van szükség.
A szigetelés hiánya mellett a nem megfelelő csapadékelvezetés is okozhatja a problémát, amikor pang a víz az épület külső falainál.
Sok esetben a falakban lévő vízvezeték és szennyvízcsatorna csövekből szivárog a víz. Erre olyankor gyanakodhatunk, ha csak egy kisebb falfelületen (például a fürdőszobával szomszédos helyiség falán) jelentkezik a probléma. Ilyenkor sajnos elkerülhetetlen a falbontás és a hibaelhárítás.